Anasayfa Diğer
Diğer
Türk Sofrası PDF Yazdır E-posta

Türk sofrası

 
Masa Hazırlama PDF Yazdır E-posta

Masada tabak-çatal-kaşık ve bardakların yeri


 
Kahvaltı Sofrası PDF Yazdır E-posta

Kahvaltı Sofrası

 
Sofra Hazırlama PDF Yazdır E-posta

Sofra Hazırlama

Ziyafet sofraları, ziyafet masası hazırlamak zor bir iştir. Neyi nereye koyacağını şaşırır insan. Ancak zevkli yanları da vardır tabiki. Evinizdeki imkanlarla çok şık masalar hazırlayabilir, konuklarınızı kendinize hayran bırakabilirsiniz. Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır. Fazla alacalı ve karışık desenli örtüler ağır davetler için uygun değildir. Masaya konan örtü misafirinizin kucağına kadar inmemelidir. Masa’da "uyum" çok önemlidir. Yemek takımları, bardaklar, örtü ve diğer gereçler "uyum" içinde olmalıdır.

Uyum sofranın ortasına yerleştirilecek bir çiçek veya şamdanla daha da çarpıcı bir hale getirilir. Burada, seçilecek çiçekler bile mümkünse yemek takımlarınızla ve masa örtüsüyle uyum içinde olmalıdır. Bir renk armonisi yaratmak özenle hazırladığınız bu daveti daha da hatırda kalıcı yapacaktır Vereceğiniz menüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz. şayet; menüde çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üzerinde çorba tabakları yer almalıdır. Eğer çorba menüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir. Tabakların yerleştirilmesi menüdeki düzenlemeyle paraleldir.

Sofranızı hazırlarken "peçeteler" özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir. Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize göre yemek takımlarınıza uygun halka biçimde bir peçetelik arasına konarak da sofralarda yerini alabilir.

Sofrada neyi nereye koyacağınıza karar veremediyseniz size yardımcı olabiliriz:

Yemek çatalı: Tabağın solunda. Yemek bıçağı: Tabağın sağında.

Yemek kaşığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında.

Balık çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında.

Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında.

Meze çatalı: Tabağın solunda, diğer çatalların dışında.

Meze kaşığı: Tabağın ön kısmında.

Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru.

Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru. Çatalın yanında.

Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında.

Tuz, biberlik: ıki servis tabağı arasında.

Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakın.

Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakın.

Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.

Meyva tabağı: Ortada.

Ekmek tabağı: Ortada.

Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında.

Peçete: Servis tabağının solunda.

Kaynak : kadinca.net

 


 


İstatistikler

Üye : 18
İçerik : 224
Sayfa Gösterimi : 686842